28.09.2023
Organik Kuru Meyvenin Faydaları?
Organik Kuru Meyvenin Faydaları
Taze meyve ve sebzeler yüksek nem içerikleri nedeniyle çabuk bozulabilen gıdalar arasındadır ve bu yüzden taze meyve ve sebzelerin muhafaza edilmeleri zordur. İnsanoğlunun gıdaları muhafaza için kullandığı en eski yöntemlerden biri kurutmadır. Kurutma işlemi, meyve ve sebzelerdeki mikroorganizmaların gelişmesini ve çoğalmasını engelleyecek bir düzeye getirmek, neme bağlı reaksiyonları etkisiz hale getirmek ve raf ömrünü uzatmak amacıyla uygulanan en yaygın koruma yöntemidir. Ülkemiz meyve ve sebze yetiştiriciliği bakımından oldukça zengin ürün çeşitliliğine sahiptir. Yetiştirilen ürünlerin her mevsim bulunamaması, mevsiminde olmayan meyve ve sebzenin maliyeti, kurutulmuş ürünlerin geleneksel Türk mutfağındaki özel kullanım alanları gibi pek çok neden kurutulmuş meyve ve sebzelere ilgiyi arttırmaktadır. Ayrıca kurutma işlemi, uygulanan gıdalarda ağırlık ve hacmin azalması ile paketleme, işleme, nakliye ve depolama maliyetlerinin en aza indirilmesi gibi faydalar da sağlamaktadır. Geleneksel kurutulmuş meyvelerdeki (şeker ilavesiz) besin içeriği, daha konsantre olmasına rağmen meyvenin taze haliyle benzerdir. Bu nedenle geleneksel kuru meyveler, C vitamini dışındaki birçok mikro besin için oldukça iyi kaynaklardır. Kuru meyveler antioksidanlar yönünden zengindirler. Antioksidanlar hücrelerimizdeki serbest radikal olarak adlandırılan hasar yapıcı moleküllerin oluşumunu engelleyerek hücre hasarını önlemeye yardımcı olan moleküllerdir. Epidemiyolojik çalışmalar, meyve tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet (T2DM) gibi kronik hastalıkların ve belirli kanser türlerinin azalması arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle, kuru meyveler içerdikleri antioksidan potansiyeli olan fitokimyasallar, polifenoller, vitaminler ve mineraller sayesinde; bağışlık sistemini güçlendirir, hücreleri yeniler, alerjilerden korur ve yaşlanma sürecinde oksidatif stresin sonuçlarını azaltmada rol oynar. Kuru meyveler, prebiyotik etkileri olan çeşitli diyet lifleri ve diğer biyoaktif bileşikler açısından zengin olmasının yanında, bazı kuru meyveler (örneğin kuru erik ve kayısı) müshil özelliklere sahip olan yüksek düzeyde sorbitol içerir. Bu sayede bağırsakları düzenli çalıştırır. Kuru meyve ürünleri düşük glisemik indeksleri ile “sağlıklı atıştırmalık” grubunda yer alır ve iştah kontrolü üzerinde olumlu etkileri mevcuttur.
Bazı kuru meyvelerin sağlık üzerine faydaları şöyledir:
Kuru kayısı, besleyici ve potasyum açısından zengindir. Sindirim sorunlarına, strese, kansızlığa iyi gelir. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarına iyi gelir, görme fonksiyonlarını güçlendirir bağışıklık sistemini korur. Kayısı lifli bir meyvedir. Lifli besinler kan şekerinin dengeli yükselmesini sağlar, zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır böylece kanser gibi birçok hastalığa karşı koruma etkisi mevcuttur. 100 gr kuru kayısıda 3,6 mg karoten, 0,01 mg B1, 0,20 mg B2, 3,8 mg B3 içerir .
Kuru üzüm, kurutmayla yüzde 80 olan su içeriği yüzde 17’e indirilir. Kuruyan üzümün dış kabuğu büzüşür, şeker konsantrasyonu artar ve lezzeti taze üzümden farklılaşır, rengi koyulaşır. Kuru üzüm yüzde 18-24 oranında şeker içerir. Demir (2,1 mg/100 g) ve potasyum (678 mg/100 g) açısından zengindir. 100 gramı 28 kkal verir. Tatlı ihtiyacını bastırır. Tokluk sağlar. Enerji verir. Kansızlığa iyi gelir. Hafızanın güçlenmesine yardımcı olur, unutkanlığa iyi gelir. İyi bir ara öğün seçeneğidir .
Kuru dut, kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir.